Samen met een hoop anderen in de rij staan bij de GGD voor een soa-test of aan je huisarts moeten vertellen dat je onveilige seks hebt gehad, is geen pretje. En dus kwam Hubert Mooren op het idee om soa-tests via internet te kopen. Hij richtte drie jaar geleden zijn website op, Testalize.me, en gaat daar nu de grens mee over naar Duitsland.

“Na drie jaar in Nederland hadden we het idee dat we het hier goed onder controle hebben”, zegt Mooren tegen Business Insider. “Het product werkt, we krijgen minder vragen van klanten dan in het begin en ook met de groei en omzet gaat het goed. Daarom wilden we graag uitbreiden.”

Duitsland was een logische keuze, want het land is groot en de logistiek is er goed – wel zo handig voor een webwinkel. En dus verzamelde Mooren via zijn bestaande aandeelhouders het benodigde geld en is Testalize.me sinds een week ook actief bij onze buren. Daardoor is Mooren plotseling weer in een soort startup-fase beland.

Een webwinkel voor diagnoses

Die kent hij maar al te goed, want hij heeft al een hoop ervaring met webwinkels. “Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en al een paar webwinkels gehad. Mijn vader komt uit de diagnostiek, hij is biochemicus, dus daar kwam het idee vandaan om een webwinkel te maken waar je een diagnose bestelt”, vertelt hij over het ontstaan van Testalize.me. In de Verenigde Staten zag hij al een aantal soortgelijke bedrijven opkomen, zoals het ooit veelbelovende (maar inmiddels geflopte) Theranos.

In eerste instantie hield Mooren zich bezig met diagnostiek in het algemeen, hij wilde zo veel mogelijk ziektes bij mensen kunnen opsporen. Maar vooral de vraag naar soa-tests bleek groot. Dat is opvallend, want op zich is de zorg rondom soa’s in Nederland goed geregeld. Iedereen kan terecht bij de GGD of bij z’n huisarts. Een test, en zo nodig de behandeling, is zo geregeld.

Waarom zijn tests dan toch zo goed verkopen via internet? "Dat komt denk ik door schaamte en door gemak", zegt Mooren. "We proberen absoluut niet te ageren tegen de GGD of de huisarts, maar er is een groot deel van de bevolking dat nooit op soa's wordt getest. We weten dat chlamydia ongeveer 100.000 keer per jaar wordt verspreid, maar het wordt maar 60.000 keer per jaar gediagnosticeerd. Daar is dus ruimte voor verbetering."

Door op zijn website te garanderen dat de tests onopvallend worden verstuurd en anoniem gedaan kunnen worden, hoopt Mooren dat mensen minder last hebben van schaamte. Gebruikers kunnen een paar vragen beantwoorden op de website, bijvoorbeeld of ze onveilige seks hebben gehad, en krijgen op basis daarvan advies over welke test ze nodig hebben.

Ze krijgen dan een discreet pakketje per post toegestuurd, met gebruikershandleiding. Als ze het benodigde lichaamsmateriaal hebben verzameld, sturen ze de retourbox naar het lab waar Testalize.me mee samenwerkt. Daar wordt het geanalyseerd en binnen 48 na ontvangst kan de gebruiker de uitslag online checken.

Soa's behandelen

Dan zijn er twee opties: een negatieve uitslag - hoera, geen soa! - of een positieve uitslag. Ongeveer een op de vijf klanten van Testalize.me test positief. "Bij een positieve uitslag kun je behandeld worden, via je eigen huisarts of via ons", zegt Mooren. "Het handigste is dat je naar je eigen huisarts gaat, die kent jou en jouw dossier. In dat geval geven wij een rapport mee dat door een microbioloog is geautoriseerd, zodat de huisarts de uitslag vertrouwt. Die schrijft vervolgens een recept uit waarmee je medicatie kunt ophalen bij de apotheek."

Mocht je echt niet naar je eigen huisarts willen, dan kun je ook via de partners van Testalize.me behandeld worden. Het is niet zo dat je dan automatisch een doosje antibiotica opgestuurd krijgt, je moet alsnog eerst een arts spreken. "Ik ben er ook van overtuigd dat die route nodig is. Ik denk niet dat je online antibiotica moet verkopen", zegt Mooren.

In de drie jaar dat Testalize.me actief is, is het behoorlijk gegroeid. In het eerste jaar, 2015, verkocht Mooren een paar honderd tests. "In 2018 groeiden we explosief naar 10.000 tests." En ook in Duitsland verwacht hij het goed te gaan doen. "Hopelijk wordt de groei daar nog steviger."

Harde groei in Duitsland

Testalize is nu een week actief op de Duitse markt en heeft zo'n 120 tests verkocht, via de eigen website en via Amazon. De eerste uitslagen zijn ook al opgevraagd. "Ik denk dat er in Duitsland meer ruimte is voor een bedrijf als het mijne omdat de soa-zorg daar niet centraal geregeld is, in tegenstelling tot in Nederland", geeft Mooren aan.

In Duitsland is er ook een soort GGD, de Gesundheidsamt, maar niet iedere Gesundheidsamt test op soa's. Soms doen ze het wel, maar alleen tegen betaling, en soms is het gratis. Door die regionale verschillen denkt Mooren dat Testalize.me in Duitsland harder zal groeien dan in Nederland.

Toch is er nog een uitdaging. "Duitsers vinden privacy een stuk belangrijker dan Nederlanders", zegt Mooren. Dat merkte hij doordat de privacyverklaring op de Duitse website een stuk gedetailleerder moest zijn dan die op de Nederlandse website, maar ook door het klikgedrag van de Duitsers.

"In Nederland zijn mensen soms al binnen een minuut klaar op de website en hebben ze een test besteld", zegt hij. "Maar in Duitsland zien we tot nu toe dat mensen veel meer onderzoek doen naar wie wij zijn. Ze lezen zich beter in. Misschien heeft dat er ook mee te maken dat het taboe op soa's daar nog iets groter lijkt dan hier."

Een ding lijkt tot nu toe hetzelfde in de twee landen: "Duitsers lijken het niet significant veiliger of onveiliger te doen dan Nederlanders." Die markt voor soa-tests is er dus in ieder geval.

Lees meer over ondernemen: